Literatura

żyj tak, aby uczynić swoje życie dziełem sztuki (wiersz)

joanna michalczuk

poezją są otwarte rany

ślimaków na chodnikach którymi idę do pracy

i poezją są ich zgruchotane skorupy

i uczucie kiedy nieostrożnie

nadepnę na te zwłoki

 

i poezją są chwile kiedy inni

patrzą na mnie i nie wierzą

że to co widzą może być prawdą

pozwalam im myśleć co akurat

przyjdzie im do głowy jestem cała

poza hierarchią wartości

 

i poezją jest myśl o tym

że mogłabym powtórzyć dziki seks nocny

z krzyśkiem pod nieobecność kaśki

władza którą mam nad nim

kiedy przychodzi i pyta co

o tym sądzę a ja gaszę go

w obsceniczny sposób

 

tak więc całe moje życie jest jak dzieło sztuki

wtulam się w półślepca nietzschego

z niczym na swoją obronę

z szaleństwem w którym nie ma metody

z książką o umysłach geniuszów pod czółkiem

kiedy usypiam myśląc tak bardzo

o poezji


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Michał Domagalski
Michał Domagalski 1 września 2008, 11:02
Ostatnia zwrotka mnie zawiodła. Nie wiem, może, dlatego że nie umiem się z nią zgodzić? Poprzednie przyjmuję do wiadomości. Jestem za. Zaś ta końcówka... Nie skreślam jej, bo to tylko moje widzenie świata.
Całość może nie do końca odkrywcza w ogólnym wydźwięku, ale za to dobrze przedstawione.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 2 września 2008, 10:14
*chwilE, Zycie - literówka.
*im - powtórzenie.
- ale to tylko kosmetyka. : )

Świetny wiersz, peelka mówi, że jej życie jest dziełem sztuki i to się da odczuć. A Nietzsche miał złą siostrę, jak to kolega Maniaq mówi. : )
Marek Dunat
Marek Dunat 2 września 2008, 10:41
z racji tłoku literówki poprawiłem . ,,mi,, sama określ czy chcesz wyrzucić . z racji tego ,że i ja uważam wiersz za niezły popycham go w górę .
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 2 września 2008, 16:40
ostatnia rzeczywiście trochę w dół.. a może tak miało być? przedsennie..
joanna michalczuk
joanna michalczuk 2 września 2008, 18:57
dziękuję Panowie za komentarze i naprawy :-) regards!
Charles B. Rosma
Charles B. Rosma 3 września 2008, 10:13
Wszysko ładnie, pięknie, ale to co autorka wypisała poezją akurat nie jest.

Pozdrawiam w środę.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 3 września 2008, 14:17
"Wszystko jest poezją, każdy jest poetą." - Edward Stachura.
Również pozdrawiam!
przysłano: 31 sierpnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

klasyczna opowieść
joanna michalczuk
*** [nie rozdeptuj ślimaka]
joanna michalczuk
***[ciekawe czy ty też]
joanna michalczuk
know-how
joanna michalczuk
praestolatio
joanna michalczuk
myślę o maju, czerwcu, lipcu
joanna michalczuk
Rozwiązanie
joanna michalczuk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca