Literatura

raj utracony (wiersz)

bronek z obidzy

Raj -  kraj   mlekiem   i   miodem   płynący
w nim za szczęściem człowiek by nie gonił
cech najlepszych nigdzie nie roztrwonił
i  dla  innych miał  uśmiech   gorący

po co Ewo to drzewo wybrałaś
gdy drzew innych były tam miliony
straciłaś   owoc   i   Raj    utracony
chciałaś grzechu więc go skosztowałaś

grzechem była  Helena  Trojańska
potem z grzechem  wojny  krzyżowe
rosły w grzechu świątynie wciąż nowe
blask   straciła   kontyna   pogańska

po  co  Ikar  poleciał  do  słońca
czy mu skrzydła miast ramion wyrosły
lecz   zamiary   nad   siły   przerosły
zwiędły skrzydła nadmiarem gorąca

jak Alicja przemierzamy baśnie
uciekamy  od  świata  szarości
zakręceni ścieżkami  próżności
a Raj niknie i jak baśnie-gaśnie

spójrz dziś Ewo na to drzewo życia
na wierzchołku jest Raj  utracony
ile  drogi   masz  do   przebycia
od korzeni aż do Raju korony


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 7 stycznia 2009, 14:24
nie no, nick bezbłędny :) i bezbłędna Ewa w wierszu. Helena zresztą też:)
A tak poważnie.. rymy stosujesz częstochowskie, rytm gubisz co jakiś czas, Raj powtarza się tak często, ze się go na pamięć nauczyłam. Jako balladę.. może bym i to kupiła, jako poezję, w której miałaby jakaś głębia drzemać - nie,a jeśli drzemie, to uśpiłeś ją na długo i głęboko tymi rymami.
bronek z obidzy
bronek z obidzy 7 stycznia 2009, 16:21
Racja Ewo,,ale kto był od razu mistrzem,wiedz jednak że szybko się uczę,zobacz może następny bardziej przypadnie Ci do gustu,,pozdrawiam
Michał Domagalski
Michał Domagalski 7 stycznia 2009, 18:37
No cóż. Ma Ewa racje, ma.

Ja zaś mam nadzieję, że nam faktycznie bronek jeszcze pokaże ;)
bronek z obidzy
bronek z obidzy 7 stycznia 2009, 19:07
Dzięki Michale,teraz to jestem wręcz zmuszony,,pozdrawiam,,
ew
ew 8 stycznia 2009, 16:34
dwa głosy na nie - nie kupiliśmy tego , Bronku
przysłano: 6 stycznia 2009 (historia)

Inne teksty autora

boso
bronek z obidzy
skargi nieba
bronek z obidzy
dla Marka
bronek z obidzy
Orły nad Sokolicą
bronek z obidzy
rębacz II
bronek z obidzy
rębacz
bronek z obidzy
Krzyż Giewontu
bronek z obidzy
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca