Literatura

... (wiersz)

Jacek Pietrzyk

wczoraj
dzisaj
jutro

niebo
piekło
niebo

powoli
gniję
w sobie

z dnia na dzień


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 3 pazdziernika 2009, 09:33
Witam. pomysł na miniaturę ryzykowny, bo problem podejmowany ze wszystkich stron. ale sposób. w trójce tkwią możliwości. możliwości daje także wersyfikacja. czytanie tekstu z odniesieniem do kolejnych pierwszych daje mi - wczoraj niebo( spokój czasów, gdy nie byliśmy stąd) dzisiaj piekło( rzeczywistość) jutro niebo ( powrót w cyklu) + powoli ( zawieszenie w czasie kiedy byliśmy nie tu) gniję (dziś) w sobie ( przejście dalej w siebie kolejnego). tym sposobem tekst mnie zatrzymał. nie wiem, co prawda, co z tym z dnia na dzień... ale jako podkreślenie cykliczności jakoś się broni. choć i niepotrzebne to dla mnie podsumowanie.
Jacek Pietrzyk 4 pazdziernika 2009, 00:43
No wszędzie te podsumowania w Polsce. Trpchę tak za rączkę i do baru. Racja. Kiedyś się może nauczę . Dzięki za wartościowy i treściwy komentarz.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 4 pazdziernika 2009, 09:56
niebardzo rozumiem "tego baru". podsumowania - urok portalu wprowadzającego autoryzacje - wynikają chyba z próby analizy i interpretacji - jeśli błędnych - pardon - na wyraźne życzenie jestem się z stanie od nich powstrzymać:)
tomasz 5 pazdziernika 2009, 10:14
nic dla mnie
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 9 pazdziernika 2009, 11:28
Kasia się napisała, a ja tylko powiem, że coś tu jednak jest. jakby tak wziąć te trzy strofki i rozpisać obok siebie:

wczoraj niebo powoli
dzisiaj piekło gniję
jutro niebo w sobie

i podsumowujące zdanie: z dnia na dzień - ono akurat nietrafione mi się wydaje, ze względu na to, że z dnia na dzień to przecież widzimy. już zostało wyliczone. może by przywalić porządną puentą? no i tytuł. to krótki wiersz, a odziera się go z dodatkowej treści/wskazówek, jakimi jest tytuł.
przysłano: 3 pazdziernika 2009 (historia)

Inne teksty autora

Arytmia
JacPie
Bóg
Jacek Pietrzyk
Zima
Jacek Pietrzyk
Wrony
Jacek Pietrzyk
Wracam
Jacek Pietrzyk
Wiersz o miłości
Jacek Pietrzyk
Zazdrość
5tonlnu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca