Literatura

Byki Baszanu (wiersz)

arte

Z żyznej ziemi miękkiej jak jedwab
pochodzą okazałe Byki Baszanu
uchodźcy z Syrii i Erytrei
młodzieńcy silni o białych zębach
dorodni jak wyniosłe dęby kwilące
Smukłe strzeliste Cyprysy
rozpaczające nad upadkiem Cedrów
piękna które uległo zagładzie
śpiewają o tym miliony cykad
za pomocą tymbali
cykają chórem swoje tremolo
Exodus przez Morze Śródziemne
przebiega sprawnie
w małych stateczkach ucieczka
przed wojną domową
na której walczą po obydwu
stronach dzieci kobiety i starcy
a młodzi masowo
zmierzają do żyznych pól Europy
po hojne zasiłki
przyznawane bez konieczności
jakiejkolwiek pracy


niczego sobie 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 11 lipca 2015, 21:40
Prosty, zwięzły komentarz z konsekwencją w domyśle..
Bogusław Uściński 21 lipca 2015, 11:58
Przychodzi mi na myśl Ballada Mickiewicza - Alpuhara. Tylko, że teraz świadomie ściągamy wirusa zarazy, która może strawić nasz świat.
Dzięki prawom człowieka
nie ma już gdzie uciekać.
przysłano: 10 lipca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca