Literatura

budowniczy (wiersz)

negatywka

"Książę... Królestwo twoje obraca się w popiół
istotne jest to czego nie osiągniesz nigdy..."
Andrzej Bursa

budowniczy-
chłopiec w piaskownicy
chciał zbudować piękny zamek
wielki i tylko według
swoich planów

chciał zrobić go sam
i żeby żaden dorosły
wzorów mu nie podpowiadał

w ciemności najwięcej się kryje
- myślał smyk mały
i budował zamek (w) Nocy
z pyłu planet podnosząc kolorowe ściany
i nie żałując gwiezdnej zaprawy

kładł się zmęczony o świcie dnia
w granatową pościel nieba
przez Matkę Noc otulony...

codzienności monotonne słońce
ostrymi promieniami
wystrzeliwanymi nagle spoza horyzontu
kruszyło co rano schnące piaskowe ściany
zostawiło chłopca oślepionego
zbudzonego w dzień przerażenia
na środku wynalezionej przezeń Sahary

[2,02,2000]

niczego sobie+ 11 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 marca 2000

Inne teksty autora

ptasiek
negatywka
więzień
negatywka
dzień
negatywka
Alba
Philip Larkin
czar-na-śmie(r)ć
negatywka
poeta
negatywka
zaciemnienie
negatywka
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca