Literatura

poesia (wiersz)

Hekate

POESIA


rozbita flaszka
nie lustro i nie roztrzaskane
(nadmiar patosu wchodzi między zęby)
ale flaszka
całkiem zwyczajna można nią na przykład
potraktować podmiot liryczny
który ponoć stoi między mną a słowem
wietrząc łup kupcząc i kramarząc
kapustę krojąc w drobne paski
na pokuszenie

nie dość że cały świat
w tej butelce śmierdzi siarką
nikomu nie smakuje a wszyscy piją
ba zlizują z podłogi!
to jeszcze trzeba giąć kark
w którym tytan
platon sokrates a nawet legiony
juliusza cezara ubabrane w gnoju gallów

tylko wziąć i rozbić!
prosto było wymordować tysiące
a bruk tak diablocentryczny
jak dantejskie piekło
jak średniowieczna teologia
twardy
szkło pryśnie fajrant kanapka z szynką
można podziękować uprzejmie złudzeniom
brukową łaciną

nawet nie wiesz jak straszna jest nike
kiedy bez wahania przyjmuje klienta
w kolczykach po babce lśnią światła
bizantyjskiego burdelu
za to waha się dłoń
z flaszką
i między kurwami podnosi do ust
sympozjon absolutnego zdziwienia


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 11 maja 2007, 12:20
czyta się jednym tchem , determinację czuć w każdym wersie prawie , jest moc i wiele miejsc do zapamiętania .
nitjer
nitjer 12 maja 2007, 00:34
Flaszkocentryczny to tekst. Wystarczyło tylko wziąć i rozbić, a emocje wypłynęły tak obficie i smakowicie, że zlizywać je tu przyszło :) Najlepsza według mnie ostatnia strofa. Mam natomiast wrażenie zgrzytu w drugiej zwrotce. "Kark, w którym (...) legiony ubabrane w gnoju" ? Wolę ten fragment czytać bez "w którym". Wiersz ogólnie jednak bardzo udany. Mocny i wciągający.

Pozdrawiam :)
Kasia 14 maja 2007, 00:53
jakoś mnie nie przekonał czuję w nim pewnego rodzaju... nie nie wiem nie wiem
przysłano: 17 kwietnia 2007 (historia)

Inne teksty autora

spaliny
Hekate
Odys
Hekate
wypadek
Hekate
pieta
Hekate
w łazience
Hekate
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca