Literatura

ciche dni (wiersz)

piotr binkowski

 

twój święty spokój

wyprowadza mnie z równowagi

tłukę w myślach wszystkie szkła w domu

maszyny wariują w takich warunkach

powoli podnoszę ciśnienie

i dociskam powietrze do ścian

w chwilach krótkich jak błysk oka

zyskuję pewność pękłabyś jak żarówka

gdybym tylko wiedział

od jakiego słowa

zaczyna się to zaklęcie


wyśmienity 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Rita 4 pazdziernika 2009, 16:20
Piszesz kapitalnie.
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 4 pazdziernika 2009, 23:21
"powoli podnoszę ciśnienie
i dociskam powietrze do ścian" - ależ podoba mi się to pokazanie narastającej frustracji/agresji
W sumie - świetny. Właśnie tak.
piotr binkowski
piotr binkowski 4 pazdziernika 2009, 23:54
dziękuję
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 5 pazdziernika 2009, 18:25
heh... ciekawe to wszystko, jak wyglądają ciche dni od strony faceta. czuć napięcie i forsowanie się na ciszę.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 6 pazdziernika 2009, 10:51
ano ciekawe znów. dla mnie tym razem gęsto może nawet nazbyt i pomyślałabym nad podziałami, bo to i z wizualnego punktu widzenia mogłoby się przydać tekstowi, który zawiera powietrze/przestrzenie i skupienia.nie koniecznie musi być chyba skupiony sam w sobie. kwestia gustu, jak to się robi unik dyplomatyczny:) koniec bardzo.
anhelus
anhelus 10 pazdziernika 2009, 18:20
super... jestem pod wrażeniem. pozdr
piotr binkowski
piotr binkowski 22 pazdziernika 2009, 01:35
dziękuję
piotr binkowski
piotr binkowski 13 listopada 2011, 14:23
a tak wygląda najnowsza wersja (choć też już ma z rok:))

francuski paradoks

twój święty i spokój
wyprowadzają mnie z równowagi
tłukę w myślach szkło

w takich warunkach maszyny wariują
koła powoli tłoczą powietrze w ścianach
zaciskając zęby na każdym słowie
wydłużam tylko pamięć i ograniczam zdolności
do błędów

w efekcie
mogłabyś odczuć stratę
może nawet byłoby to wskazane
w chwilach krótkich jak rzut oka
zyskuję pewność
pękłabyś jak żarówka
przysłano: 4 pazdziernika 2009 (historia)

Inne teksty autora

randka
piotr binkowski
wydech
piotr binkowski
interpunkcja
piotr binkowski
wdech
piotr binkowski
bhp&abs
piotr binkowski
ok
piotr binkowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca