Literatura

Simile (wiersz)

jaca

pod naszym płotem kona

Barabasz

 

 

ten

który dumnie

przestępował progi

teraz pieści

przykuty do goleni

różaniec z przerdzewiałym

oswojonym Chrystusem

 

rozważa estetykę doznań

już nie emigruje

o religię dalej

zrozumiał wstyd

obnażanych ścieżek

znaczonych judaszowymi srebrnikami

 

myśli zaszły purpurą

 

przez lata nauczył się

posługiwać cierpieniem

już wie

że istnieje w czasie linearnym

że trzeba rozsądnie ocenić przeciwnika

 

stoimy w oknach

przy furtce zgruchotana drabina

z kości

dwie butelki po cierpkim czerwonym

jak dwa krzyże

dalej samotna figurka

naga materia

 

pod naszym płotem kona

Barabasz

zakrwawionymi palcami

wyjmuje z płotu

zardzewiałe gwoździe

układa jeden przy drugim

 

 

zwodnicze ciepło dłoni

 

zasłyszane sumienie

 

rozwiązany rzemień

 

 

i Barabasza

 

 

wali się płot

 

wiatr milczy


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 23 stycznia 2010, 19:04
po pierwszym czytaniu silne wrażenia.
Jacek
Jacek 24 stycznia 2010, 13:52
Kliner, Konstruktywizmu!
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 29 stycznia 2010, 18:18
Coś ostatnio niewiele osób zostawia u cię komentarz. Zastanawiałem się, dlaczego i nasunęła mi się myśl: pozostałeś w tej samej formie, nic nie ma do dodania. Takie zepchnięcie w foremkę uśmierca poezję. A stała się ona poniekąd produktem konsumpcyjnym, więc konsumenci liczą wciąż na coś nowego. Tak to przynajmniej wygląda w liternecie. Ale nie martw się, to nie oznacza, że coś jest nie tak - nie, póki nie wydasz kilka książek i nie zaczniesz się dusić w tej formie, szukając nowych form ekspresji. :)
przysłano: 23 stycznia 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca