Literatura

Herbert. O kroku spacerowym. (wiersz)

jaca

później idziemy przez góry

czasem myślę

że od zawsze pałętam się

u stóp

on tylko podnosi brew

mamrocze coś o związkach cienia

z duszą coś o

czerwcowym południu i kącie padania światła

 

rozpina guzik pod szyją

podwija rękawy

 

kroki miarowe

nie są jak werbel

raczej podobne do dźwięku wbijanych

na cztery strony świata

gwoździ

 

pierwszy ze wschodu

spomiędzy Cezara

a Rubikonu

postępowy

drwi z silnego ramienia

uchylając się od młota

 

drugi

gwóźdź północy

równoległy do linii niebios

dźwiga heraldykę

człowieczeństwa

wchodzi głęboko

aż przebije słoje

wyklucza sensowne

wyjaśnienia

 

trzeci zachodni

pokornie hoduje zmarszczki

zazdrości przestrzeni lecz przesuwa horyzonty

jest twierdzą lewej dłoni

trochę pokracznej

z cherlawym kciukiem i wrośniętym paznokciem

 

ostatni gwóźdź

chwali się kontaktem z glebą

składa się ze

słowa i zapomnianego

echa

 

widzi

że nie ma innego wyjścia

 

potem metrum rozmywa się

on zakłada kaptur

rusza pod górę

 

mówiłem mu przecież o moich pęcherzach

 

górę zdobędziemy szturmem

cedził przez zaciśnięte zęby

 

u stóp martwa ćma

nie ma słońca


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 27 stycznia 2010, 19:51
Konstruktywizmu!
Jacek
Jacek 27 stycznia 2010, 19:53
Zwyczajnie o wiele bardziej zależy mi na uargumentowanej rzetelnie opinii niż na ocenie, która nie przedstawia dla mnie większej wartości.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 3 lutego 2010, 22:16
dużo kontekstów i przypisów. zastanawiam się, czytając Twoje podróże ze Zbigniewem, dokąd dojdziesz/zajdziesz. towarzysz zacny ale także trudny do oddzielania (się)... zobaczymy. gwoździe - lubię ten motyw. mnogość motywów. między bogactwem a spiętrzeniem symboli. ryzyko.
Jacek
Jacek 3 lutego 2010, 22:20
Ryzyko. Cykl zawiera 8 utworów, zobaczysz zatem dokąd prowadzi, bo najpewniej wszystkie teksty znajdą miejsce na portalu. Cały cykl nazywa się lux in tenebris, będąc jednocześnie częścią tomu Tremendum. może to okaże się istotne przy interpretacji utworów:)
przysłano: 27 stycznia 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca