Literatura

Do Poetów (wiersz)

jaca

Zobaczymy. Stylizacja.

Niniejszym będę tratować wersety

Z wyrazem twarzy krwistym i zachłannym

Będą to pieśni o krzyku porannym

Dyktacie strachu bliznach nam wyrżniętych

 

Przez tłumu syki co się wciąż rozprasza

Na dźwięki trąby tożsamości grozę

Co chce litości gdy wciąż prawdą pluję

Wrzeszczy i kąsa gdy ciszy wypraszam

 

Mówicie głośno o łańcuchach czasów

Nie wiedząc wcale gdzie się życia tlenią

Dusicie wiersze cherlawą topielą

Pusząc się siłą zranionych rozumów

 

Historia figli płatać wam nie chciała

Więc dłonie swoje w kieszenie schowajcie

Niechaj słów nie wiążą dzierżąc pióra święte

przestańcie wreszcie wytaczać wciąż działa

 

Przeciw tym myślom co nam w duszach kwitną

Co durem wreszcie bruki pokrywają

Co się w nas rodzą Boga przedrzeźniają

Co bukietem nam czynią myśl każdą czystą

 

Obudź się teraz o armio przekładów

Chorągiew ujmij na tę okoliczność

Jacy poeci taka jest publiczność

Nie plamcie dzisiaj wspólnych naszych rodów


dobry– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kliner Ka.
Kliner Ka. 2 lutego 2010, 00:16
rzecz wymaga mego powrotu do tekstu powyzszego, ktory co tu gadac - jest zupelnie ok, ale mam wrazenie, ze go juz kiedys czytalem...zatem prosba bys go nie usuwal poki co.
Jacek
Jacek 2 lutego 2010, 00:17
Nie mogłeś go czytać, bo jest co najwyżej tygodniowy. Nigdzie go nie wrzucałem jak dotąd, bo to tylko chętka zmierzenia się z samą formą. Nie lubię takiego pisania.
Kliner Ka.
Kliner Ka. 2 lutego 2010, 13:30
Nie lubisz, powiadasz, to tez bylem zdziwiony ta forma, tez zdarza mi sie uzywac jakiejs formy glownie po to by sie z nia zmierzyc...
Jacek
Jacek 2 lutego 2010, 13:31
To niezły sposób na szlif warsztatowy. Tak myślę.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 7 lutego 2010, 19:24
Trochę ciężko się brnie, szczerze mówiąc.
"Jacy poeci taka jest publiczność" - czy to jest jakiś cytat? Bo bardzo mi się to podoba.
Figa
Figa 7 lutego 2010, 22:01
do mnie przemówił.
Jacek
Jacek 16 lutego 2010, 18:16
Cytat poniekąd z Asnyka:)
przysłano: 2 lutego 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca