Literatura

W zasadzie niemożliwe. (wiersz)

jaca

Piszę wiersz. Wybrałem sobie to miejsce,
bo wiem, że jestem (przynajmniej część
mnie, reszty nie znam). Siedzę przy sosnowym
biurku i wdycham opary herbaty, którą rozlałem
kilka dni temu. Zapach wywietrzeje – już się nie
łudzę.

Przecież nie wsiąknie w drewno – jest polakierowane
mechanicznie. Historia wie, jak bronić się przed
niepożądanym. Kiedyś, pamiętam, myślałem,
że mnie to nie dotyczy. Myślałem, że jeśli wieje wiatr,
a ja zamknę okno, to wiatru nie będzie. Wtedy
zobaczyłem dym, który kreślił szumiące kształty.

I co mi zostanie po tym wierszu? Nie wiem jak
smakuje dym, jak wrzeszczą walące się barykady.
Nie powiem przecież: wiatr mnie kołysze do snu.
(Przynajmniej staram się nie kłamać). Czasem wpadam na pomysł,
że przyzwoiciej będzie lekko poddusić myśl, ugryźć ją
w język, albo chociaż postawić do kąta. Nie może przechylać
byle czarek.

Zasadniczo jestem wolny od uprzedzeń. Piszę tylko wiersze,

O Boże.


wyśmienity 6 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 13 marca 2010, 14:32
z oparami herbaty przekonuje tak na dwa razy. ale wprowadzenie działa, bo druga niezwykle intensywnie się czyta. zapis piękny.
inne te wiersze. coś się dzieje.
Jacek
Jacek 13 marca 2010, 14:37
to tylko chwilowe odejście od pewnej formy:) Żeby z formy nie wypaść:)
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 13 marca 2010, 14:46
O. Ja to lubię takie rozgadane wiersze.
Kliner Ka.
Kliner Ka. 14 marca 2010, 13:41
A mnie się takie rzeczy podobają, nawet jeśli autor ino na chwilę wychynął w inną stronę. Pozdr.
kropkanadi
kropkanadi 14 marca 2010, 17:20
Zasadniczo jestem
wolny od
uprzedzeń
piszę tylko
wiersze
dobry wiersz. o wierszowaniu-też-.pozdro
przysłano: 10 marca 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca