Literatura

Z listów do Marka. Materia metafizyczna. (wiersz)

jaca

Napisałem książkę, Przyjacielu. Wszystkie nasze
plany stanęły arkadami liter – czarne na białym. Teraz
mam wyrzuty sumienia. Nie chciałem przecież, aby miasto
spłonęło, nie życzyłem Wam, Matki, opłakiwania synów. Zło

jest głęboko we mnie – czas to uczciwie przyznać. Ale Ty wiesz,
Marku, że nie jestem taki, że to wszystko wina tych, którzy mi
kazali. Być może moi zmarli nie odczuwają żalu. Kilka ruchów
ołówkiem i po wszystkim – ostatecznie to nic wielkiego.

Powtarzałem to sobie latami i udało się. Teraz mogę mówić Ci
o umieraniu. Tej opowieści się nie snuje, ona rzuca się do gardła
i zaciska białą krtań. Śmierć, Marku, to zapomniany
krzyk.


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 25 maja 2010, 21:20
ech... końcówce nadzwyczajnie robi ta przerzutnia. mimo figur ciężkich do udźwignięcia. znów druga mnie zabiera. na dwóch zbieżnych planach czytam. literackim i wewnętrznego mierzenia się z. łatwość pozorna - nic wielkiego i cena, jaką objawia trzecia zwrotka ciekawie zestawione.
Mithril
Mithril 29 maja 2010, 18:25
"Teraz mogę mówić Ci
o umieraniu. Tej opowieści się nie snuje, ona rzuca się do gardła
i zaciska białą krtań."


może doczekam się całości........................która mnie uniesie
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 30 maja 2010, 10:06
Mnie tam unosi to Twoje klasycyzowanie.
ka.mila.
ka.mila. 13 lipca 2010, 19:19
a ja nie lubie tych wszelkich przerzutni, kompozycja jest po prostu niewygodna do czytania... nie tyle ciężka, co po prostu niewygodna.
a w poezji o wygode mysli chodzi, co nie? :)
pees. oficjalnie jestem studentka filologii polskiej na uniwersytecie gdanskim ;P lalal.. :))
przysłano: 25 maja 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca