Literatura

Apokalipsa (wiersz)

LordzFc

To chyba wiersz. Z naciskiem na chyba,gdyż w zasadzie chętnie wrzuciłbym to do kategorii "inne", jeśliby istniała. Zainteresowało mnie przedstawienie spotkania ludzi z obcymi. Nieco się inspirowałem Apokalipsą. Czekam na krytykę :)

Ziemianin:

I widziałem wodę w oceanach co bulgocze z gorąca
I ogień który pokrył całą Ziemię
A nad nią unosiły się piekielne opary
I spadał deszcz gwiazd na nasz glob codziennie
Niszczył to co było ludzkości dumą

 

Nadszedł czas sądu
Modlić się począłem
Z łzami w oczach błagałem Boga
O grzechów odpuszczenie
O łaskę i o zbawienie
Głuchy na me słowa był
Przeklęty stwórca

Ciemności syn.


Astronom:

 

Księżyce, planety
Co się z nimi dzieje?
Te które skolonizowało ludzkie plemię
Zboczyły ze swych orbit
Przez wieki stabilnych
Utraciły blask dawny
Zmieniły  wielkość elipsy
 Przecięły się kilkaset razy
Doszło do zderzeń, gwałtownych
I chaotycznych
Niczym w pradziejach macierzy naszej 


Inteligencja XK9780:

Nieznany układ planetarny...
Skolonizowany przez istoty organiczne...
Testowanie odporności na zmianę warunków życia...
Tworzenie mutacji...
Zapis kodu DNA...
Oddanie grupie ocalałym zwierzętom rezerwatu..
Został nazwany przez nie Nowe Jeruzalem...
Rozkład planet na czynniki pierwsze..
Pobranie ich...
Tankowanie w gwieździe...
Tworzenie z pozostałości niej tunelu czasoprzestrzennego...
Układ planetarny przestaje istnieć...


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 22 września 2010, 12:00
oj, chyba "ze łzami" nie "z"
Krystian T.
Krystian T. 23 września 2010, 03:33
jak dla mnie to juz zbyt blisko prozy.
Jacek
Jacek 29 września 2010, 13:04
Nie...to tylko wynaturzenie stylu biblijnego...niewiele poza tym. Niestety.
przysłano: 21 września 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca