Literatura

Kangaroo (wiersz)

a r t e

 

 

 

W drugiej połowie lat osiemdziesiątych grałem na automatach
w Kangaroo, to takie skrzyżowanie Donkey Konga
z przygodami Popeye'a, to była dopiero jazda nie co dziś
cały ten elektroniczny chłam,
nabiłem dziewięćdziesiąt dziewięć kredytów i dawałem do oporu.
Słuchając mechanicznej muzyki z papierowych rolek,
perforowana pianola z westernowego saloonu
Amerykański Patrol zapowiedź dalekiej podróży,
lecących jaskółek.
Udało mi się przejść kolejny poziom i rozbrzmiewają fanfary,
płynie melodia Fostera Hej, Zuzanno.
Gdy banjo wiozłem z Alabamy - pod Zuzanny próg do Luizjany -
zakochany byłem, aż po grób!

Folkowi Minstrele dzisiejszy Steampunk
z mechanizmem z Antikythiry wybrzmiewa dźwięk silnika,
wiatr, bicie serca i osuwisko,
miękną nogi na myśl o Froggerze
i Tornado, pirackim klonie Defendera.

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 25 grudnia 2012, 11:55
Ja nie wiem, czy to co piszesz jest wierszem, czy też nim nie jest, a może tylko czasem trochę bywa. Lubię cię czytać, bo z tego pisania powiewa kurz starych westernów, łaskoczą trawy prerii. To zupełnie inny klimat od wszystkiego, na co zwykle trafiam. I ten brak emocji... można by je narysować jedną linią, jak bicie serca, które bić przestało. A przecież emocje gdzieś tam są we wnętrzu. Tak sobie podejrzewam, że po prostu te teksty nie narzucają własnego przeżywania, aby czytelnik mógł wydobyć z siebie własne.
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 27 grudnia 2012, 11:57
Asfaltowy saloon ;)
kamil
kamil 28 grudnia 2012, 17:44
o, o, to jest to, o czym mówiłem. to właśnie lubię u ciebie. świetna i prosta historia.
przysłano: 23 grudnia 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca