Literatura

W cieniu słońca (wiersz)

arte

 

W morzu żyło się tak szczęśliwie że nie sposób było przestać się śmiać

 

Usypiają mnie a spać mi się nie chce
nie zostanę twoim kumplem
jak Ernesto 'Che' Guevara którego podobiznę nosisz na koszulce
skrzyżowanie zbuntowanego bitnika z Chrystusem
nie kręcą mnie ćpuny
ani schola z „kapsuły czasu”
pod wezwaniem św. Warhola patrona pedrylów
co nie omieszkał zainkasować należności za nie swój sitodruk
przedstawiający mordercę
Nie pojadę z tobą do Izraela postrzelać do palestyńskich dzieci
wiem że lubisz ten sport
tak jak każdy wyznawca poprawności politycznej
jeżeli tylko dzieci nie są żydowskie to można strzelać
a jeżeli nie to wytłumacz skąd znalazły się tam ich trupy
czyżby podrzucili antysemici lub Muslimy
terroryzujący zachodnie miasta więzami krwi
tymi samymi więzami którymi jest połączona reszta śmieci

 

 

 
 

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Jak dla mnie brak puenty i.. czy nie powinno być- omieszkał zainkasować pieniędzy?
abc
abc 13 marca 2013, 06:39
Pointa, w pewnym sensie jest, funkcjonuje tu jako niedopowiedzenie, bo "reszta śmieci" jest niewyliczona, z jednej strony są ci o których wspomniałem, ale są też ci co pozostają z całości po oddzieleniu od niej jakiejś części, np. brunatni naziści skoro wspomniałem o mordercy, czerwonym Che. ;-) Zainspirowałem się filmem Waltera Sallesa,
pt. W cieniu słońca, tam zawartym determinizmem "świętych więzów krwi" które w filmie zdaje się są kluczowe. Pieniędzy :)
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 13 marca 2013, 07:46
Szanta dlaczego omieszkał? Przecież on wziął te pieniądze?
Dla mnie to już jest Twój wiersz - tzn. taki, który cenię, choć były lepsze i teraz więcej się od Ciebie wymaga :)

NIE OMIESZKAŁ WZIĄĆ TYCH PIENIĘDZY, A JEDNOCZEŚNIE WZIĄŁ TE PIENIĄDZE, WIĘC W CZYM PROBLEM ARTE ? ;)
abc
abc 13 marca 2013, 08:03
no to teraz mam dylemat, pieniądze czy pieniędzy? hm. :)

Wersja lajt wiersza, brzmiałaby ciut inaczej, np. tak. ;-)

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IW…
Ata
Ata 13 marca 2013, 13:10
pieniędzy /wg mnie/
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 18 marca 2013, 10:31
no Agata w tekście jest dobrze pieniędzy ;)
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 18 marca 2013, 10:33
no jest dobrze w wierszu :)
przysłano: 12 marca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca