Literatura

TUKAN (wiersz)

arte

Dążenie do odkrywania tajemnic tkwi głęboko w naturze człowieka,
a nadzieja dotarcia tam, dokąd inni nie dotarli,
pociąga umysły najmniej nawet skłonne do dociekań.

                                                       John Chadwick

 

rajski tropik to zacieniona nisza dziupla woliera.
ptak tukan który w języku tupi znaczy pieprzojad
bawi się przednio zbierając od przyjaciół rupiecie.
z drugiej strony klatki falbany piłki lotki pióra
kolorowe sny z ekscytujących przygód lawrence'a z arabii.
ponadto udaje indianina z plemienia navaho non stop
słucha muzyki tworzy opowieści podobne do baśni
z 1001 nocy.

 

nikt jej nie słucha depesze są częścią kryptografii
pismem linearnym glinianymi tabliczkami.
mową uczonych mnichów od studiów orientalnych
listem w butelce wrzuconym do oceanu. czymś pomiędzy
bezwartościowe a wartościowe tu wiele niewarte
bo szczęśliwi głupcy są ciekawi ludzi tylko podobnych
do siebie.

 

gramy w tenisa ziemnego lub w badmintona.
wrażenie błogie pijemy schłodzoną herbatę earl grey
obstawiamy zakłady czy w tym sezonie modna będzie jeszcze
literatura gejowska zapinających się intelektualnie.
szaleństwa spirytualne raczyłeś odpuścić nam panie
dobrze że nas ominęło to coś niezgrabne o uśmiechu
kaczki tukan podający piłki na korcie.


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
+plus mechanik tomek zimakowski
+plus mechanik tomek zimakowski 23 kwietnia 2013, 20:38
Jeszcze słówko [sorry za "objechanie'' poprzedniego tekstu , ale - nie tylko treść /forma mniej/ danego utworu/obrazu , ale i wahania nastroju , na które nie mogę nic poradzić mają wpływ na styl i zabarwienie wypowiedzi . Zresztą objechanie było szczere , mogłem je tylko "przygładzić"] - głupcy przeważnie nie bywają szczęśliwsi od mędrców i mędrków - dość uważnie przestudiować wyraz ich twarzy , których to wizerunków [twarzy głupców - i nie samych tylko twarzy] pełno jest w necie . Czasem patrzę na twarze ludzkie . Mimo obrzydzenia . są też i takie uśmiechy , które płaczą .
Paulina Wielbicka
Paulina Wielbicka 26 kwietnia 2013, 00:46
Wiesz arte czytam sobie tego Tukana i jakoś wracam i nic nie piszę, może dam szansę piątkowemu umysłowi mojemu :))
przysłano: 23 kwietnia 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca