Literatura

Tęsknię za Tobą, Żydzie (wiersz)

arte

 

 
 

Rebeka ma zapach ziemi jej dłonie pielęgnowały
przydomowy ogród
kwitła rabata i pachniały hiacynty pochodzące znad
morza śródziemnego
nikomu nic do tego aż do pamiętnego dnia
gdy wywieziono na wschód jak mówiono
do obozu pracy

 

byłem wtedy w ukryciu nie mogłem się ujawnić
stałem pośród motłochu
który z cichą aprobatą odprowadzał wzrokiem
twoje siostry i braci
ich szczątki doczesne spoczęły na polach Treblinki
od powojnia stały się zasobem kopalnym
dla szabrowników rozkopujących mogiły
pomordowanych

 

Rachela pramatka ludu Izraela
prototyp jego przyszłych losów przypomina mi
napis na murze Tęsknię za Tobą Żydzie
proszę wybaczcie wróćcie!
tu jest Jerozolima w niej po raz drugi będzie
zamordowany i swym oprawcom
wybaczy

 
 
 

wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 26 maja 2013, 19:19
TęskniĘ - w tytule ;)

Tytuł bardzo przyciąga, przynajmniej ja kilkakrotnie przechodząc przez Wywrotę, czekałam tylko na moment, gdy będę miała wolną chwilę na poczytanie tekstów, zwłaszcza tego tekstu. Temat wałkowany już przez tylu osobników, że rachubę można stracić, ale jednak, wciąż w tym coś jest, szczególnie że jest w tym tekście trochę przewrotności.
abc
abc 27 maja 2013, 04:29
Tęsknię, a owszem :) tytuł zapożyczyłem od performera Rafała Betlejewskiego, dziękuję za czytanie.
Usunięto 2 komentarze
przysłano: 24 maja 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca