Literatura

Blue Hole (wiersz)

arte

 
 
 
Malarz jest depozytariuszem pamięci
wszystkiego tego
co się już zdarzyło
on to w imię wewnętrznego imperatywu
oczom i uszom odmawia posłuchu
 
woli sobie wyobrażać niż widzieć
bo to znacznie bogatsze
bardziej sensoryczne niż rzeczywistość
kultury śródziemnomorskiej
która dobiega kresu
 
jak wypita butelka Château Angélus
i płonące przegrzebki
Anioł Pański zwiastował Pannie Maryi
denko butelki
i otwarte małże św. Jakuba
patrona pielgrzymów
 
i długoszyje Amedeo Modiglianiego
kobiety w kapeluszu
pozbawiające się niego
tak jak malarz co wyzbywa się ciemności
którego bezkres rozpruje
jak złowioną rybę i kres uczyni
jego samotni
 
 
 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 16 czerwca 2013, 13:04
zbyt wiele nieważnych słów do naprawdę dobrej reszty
abc
abc 16 czerwca 2013, 16:33
Grzesiek, pisząc wydawało mi się że nie ma słów nie ważnych tu, zresztą widać po szerokości wersów, zazwyczaj są bardziej rozległe, ciąłem ile wlezie. ;-) na końcu tylko kuje mnie powtórzenie w postaci "jak" może warto dwie linijki ostanie tak?


"niby złowioną rybę i kres uczyni
jego samotni"
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 16 czerwca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca