Literatura

Ambient (wiersz)

arte

 
Przyśnił mi się sen poświęcony
motylom w brzuchu, najpiękniejszym i najrzadszym
z łuskoskrzydłych paziów.
 
W tym śnie podążałem za dźwiękami muzyki,
dotarłem do Grenady
w niej zwiedzałem ogrody Alhambry,
przeczytałem na murze słowa poety
Daj mu jałmużnę, kobieto, bo kogo smutniejszego znajdziesz
od tego kto ślepcem jest i jest w Granadzie.
 
Minąłem salę Ambasadorów,
stworzoną na podobieństwo raju.
Dziedziniec Mirtów,
w tafli wody odbijały się ażurowe krużganki,
kolumny arkad z białego marmuru,
pozostałości wielkiej kultury.
W stawie pływają ryby one tworzą komiks
dla naszych milusińskich.
 
Mali muzułmanie w strojach łowickich,
chciałbym, aby stali się integralną częścią i zadomowili się
u nas na dobre, nie byli terroryzowani bekonem,
który wzbudza w nich niesmak.
 

wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 1 lipca 2013, 08:53
liryczne - i cokolwiek dziwne pragnienie podlira (subiektywna wątpliwość) trąca naiwną utopijnością, jakby doświadczenia empirycznych doświadczeń "poety" miały naświetlić głupotę z hipokryzją na czele jako receptę dla obecnych

tak, to prawda rzecz w "wychowaniu", tylko trudno w obecnym czasie wyobrazić sobie "Łowicki" minaret, bez wyciągniętych w jego kierunku ogolonych "muzguf fszechgłupoty"
z garniturami ignorancji na Wiejskiej czołówki peletonu

no i...............................ten kij ma dwa końce - dzisiaj arte miałem strawę :-)
abc
abc 1 lipca 2013, 14:50
Muzyka mnie poniosła tzw. Ambient ;-) może i ciut naiwne
ale rzeczywiste, natchnęły mnie reakcje na stronę fejsową
politruków posyłających fotki bekonu ..
( www.facebook.com/MaliMuzulmanie ) są tam też
Mali muzułmanie w strojach łowickich, i rybi komiks.
Rozchodzi się że chciałem przedstawić ciut inny Islam
odmienny niż ten w moim wierszu pt. Dżihad,
to tak dla równowagi, wystarczy sobie uzmysłowić
czym była i jest Alhambra, trochę nie pasuje
do współczesnych wyobrażeń które sobie świat zachodni stworzył
względem Muzułmanów, dla każdego powinno być miejsce,
bo inność kultur nas ubogaca, nie zaś zubaża.
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Bardzo ciekawy wiersz arte :) I fajnie że umiesz odnaleźć dwie strony medalu.
zenit
zenit 6 sierpnia 2013, 19:24
bez wyrazu
przysłano: 1 lipca 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca