Literatura

Metamorfozy (wiersz)

arte

 

 
zbierałem puszki i butelki w stolicy światowej sztuki
w mekce artystów Nowym Jorku
(bo gdzie wielkie pieniądze tam przylatują codziennie)
 
miasto jak głośne przyjęcie
pojawił się Wielki Gatsby ma znaczenie tylko show
mogłem wykonywać recykling
w zupełnie innym miejscu choćby w dolnym odcinku
przewodu pokarmowego
 
więc to awans mimowolny szczęśliwe zrządzenie losu
a co jeśli nie pasuję do szablonu
nie doświadczę amerykańskiego snu
o posmaku lodów z czarnego bzu i waty cukrowej
na podniebieniu?
 
nie przypominam Banksy'ego
jego dzieło jest otaczane troskliwą opieką ten bunt
w puszce farby Made in China
dzieci od rana do wieczora napełniają przy maszynach
nie jest im różowo jak tym na Times Square
 
 

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 19 pazdziernika 2013, 21:59
..............................czytelniejsze
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 19 pazdziernika 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca