Literatura

Święto Jordanu (wiersz)

arte

 

 

 

                                                     Waldemarowi Dudzińskiemu

 

   popatrz na topornicę święconą wodną frygę w której
   ezopowe płyną łódki z kory, epigram bajek zapisując,
   za jaszczurkami które w runach ziarenka piasku znak
   nakreśliły ten sekretny z rosy i mgły nie żądając nic
   w zamian, byśmy mogli przejść przez rzekę do traw
   czerwonych pióropuszy, stając się obecnymi tu i teraz.

 

   jak ogniste salamandry, czerwonoskórzy łucznicy od
   wigwamów wiatru i wesołych chmur, skocznej antylopy.
   ty i ja małe smoki, pośród nagrzanych słońcem kamieni,
   odradzamy się w blasku prawdy która siedem lat płonie.

 

   biegniemy co sił w nogach, do pomostu na drugą stronę
   brzegu rzeki nieobutego wzgórza, mijamy midasowe eldorado.
   miejskie rodeo gdzie się ujeżdża lub jest się ujeżdżanym,
   pośród wrzawy przekupniów świątecznych ludwisarzy.

 

   trudniących się lichwą z takim samym pietyzmem z jakim
   dzwonią donośne dzwony katedr i wiruje ekstatyczny tłum
   od zakładów bukmacherskich, od strony góry ukrzyżowania
   którą pozostawić nam przyjdzie w tyle, w dniu wybrania.

 

 

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
calvados
calvados 17 stycznia 2014, 13:09
Ezop miał niezwykłe poczucie humoru i inteligencję, a do tego był szkaradny, cieszę się, że o nim wspominasz... :)
abc
abc 17 stycznia 2014, 13:21
Tylko okolicznościowo, pisałem rzecz kilka lat temu z dedykacją dla osoby którą chrzczono w rzece, teraz zamieściłem po raz drugi bo właśnie w tym dniu byłem na pogrzebie Waldka.
calvados
calvados 17 stycznia 2014, 21:34
Rozumiem, przykro mi, pozdrawiam
przysłano: 15 stycznia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca