Literatura

Samotność (wiersz)

arte

 

Artretyzm
to ponoć choroba dobrze urodzonych
przejmujący ból dużego palucha
stopy

 

jest dotkliwy ale bardziej dotkliwa
jest samotność wyczekująca
swojej uwagi

 

Skoro nie urodziłam się księżną Alby
która ma czterdzieści cztery
tytuły

 

liczne zamki pałace majątki ziemskie
i duży zbiór dzieł sztuki

Włącznie z portretem
trzynastej księżnej będącej muzą
Francisca Goi

 

A więc nikt z pewnością
spośród krewnych tu nie zadzwoni
może tylko akwizytor
dostawca cudownego produktu
na wszelką dolegliwość

 

spóźniony roznosiciel rachunków
lub wyśniony „Wnusio”
Co utknął gdzieś w dalekim Toledo

 

i teraz przez umyślnego
chce bym go wspomogła emeryturą
która jest głodowa jeżeli tylko
kocham

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
calvados
calvados 23 stycznia 2014, 11:34
Potrzeba uwagi- zrozumiała
potrzeba bogactwa - też
spisany żal, w jakimś stopniu przemawia
akwizycja to też sztuka, sztuka naciągania :)
Dominika Meiser
Dominika Meiser 23 stycznia 2014, 20:03
Głęboki wiersz o aktualnym przesłaniu :)
Margo 24 stycznia 2014, 13:40
smutne, lecz realne
przysłano: 23 stycznia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca