Literatura

szklane kulki w cynowym pudełku Anne Frank (wiersz)

arte

 

należy narysować białą kredą okrąg

lub coś na jego kształt

tak aby można było prosiaczkami pstrykać

w kierunku świnki "matki"

nie bacząc na to czy są czyste lub nieczyste

najpierw umarła twoja matka później siostra

a na końcu ty

obudzisz się gdzieś na ulicy

nie zaś w Bergen-Belsen

które jest na skraju sielskiego miasteczka

nie doczeka się pięknych majowych dni

bo przecież to dopiero marzec

w połowie kwietnia Alfred Hitchcock przedstawi

pole z tysiącami zastygłych w bezruchu manekinów

a pod drzewami będą ci którzy przeżyli

siedzieć grupkami na trawie jak na pikniku

skończy się noc i będzie można włożyć ubrania

prosto z Londynu od Harrodsa

by znowu poczuć się ludźmi

a potem żelazna kurtyna zabezpieczająca widownię

przed pożarem opadnie taka w głowie zapadka

buldożery przykryją ziemią doły

z tym co może być aby wycieczki autokarowe

co dnia ocierające się o to miejsce

podążając do Heide Parku nie dostawały absmaku

że brat bratu


dobry 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
bossanova
bossanova 12 kwietnia 2014, 15:29
Zgadzam się, trzeba ciągle przypominać. A najlepiej, w takiej ot, nienajgorszej formie. Jedyne co, to może: "należy obrysować białą kredą okrąg..."
abc
abc 13 kwietnia 2014, 07:56
bossanova, to część gry podwórkowej, obrysować może i tak tylko że trzeba zachować prostotę, bo zazwyczaj gry podwórkowe opierają się na niej. miałem na myśli rodzaj tradycyjnej francuskiej petanque.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 8 maja 2014, 14:11
Cudnie płynie. I ta niepewność na samym końcu sprawia, że czuję się pozostawiony sam sobie. Na taką samotność liczę po przeczytaniu wiersza.
przysłano: 11 kwietnia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca