Literatura

Studio Francisa Bacona w Dublinie (wiersz)

arte

"miejsca, w których mieszkam [...] są jak autobiografia,
lubię ślady, jakie zostawiam"

 

Francis Bacon

 

Paść jak kamień w wodę przejść na prawy brzeg Liffey
w dzień mżysty dotknąć epoki brązu i żelaza
Wypić w pobliskim pubie pintę Guinnessa wypalić blanta
na ulicy robić shoty z klonem Francisca Bacona

 

Obco patrząc na intensywne barwy
przez szybę wgłębić się w studio nieporządku
w zakamarki pracowni gąbki szmaty zwały pędzli
kilka tysięcy obiektów z atelier

 

Patrzeć na fotografie szkice zdeformowane twarze
niedokończone obrazy na których grymas zwierząt w rzeźni
mięso ukrzyżowane przedstawione przez ateistę
połamane blejtramy

 

Drzwi rozbite w ataku szału zaawansowane objawy delirium
kiedy mu śni się że jest torturowany przez obcych

uchodzi pościgowi za rzekę ciemnych wód gdzieś tam gdzie
Lulu na moście kamień i woda własna śmierć


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 17 maja 2014, 21:01
dobry film w tle - życie jest niespodzianką wtedy, gdy chęć odnalezienia jest
równa wypadkowej przypadku, wtedy nawet piwo lub blant z nieznajomym/ą
ma sens równie wielki jak utrzymanie, że "sens", to szczypta jawy :-)
abc
abc 17 maja 2014, 21:12
utrwaliło mi się tak intensywnie, że film trwa do tej pory, może dla tego że muzea w Dublinie państwowe są za darmo, zrekonstruowana pracownia Bacona powaliła mnie, mniej więcej wygląda ona tak, można patrzeć tylko przez małe okienka. ;-)
cdn.visualnews.com/wp-content/uploads/2014/04/perr…
Mithril
Mithril 17 maja 2014, 21:29
tak, tak - obrazek znany nie tylko z tego kadru
- sporo mansard (których prawie nikt nie zobaczy) tak wygląda :-)
hadwao
hadwao 30 maja 2014, 20:20
to samo co wcześniej
przysłano: 17 maja 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca