Literatura

Oddech Diabła (wiersz)

arte

 

Stałem się śmiercią, niszczycielem światów
zrobiłem, to w imię pokoju,
ze względu na mnie setki tysięcy słońc
nagle rozbłysło na niebie
.

 

To było straszne, a jednocześnie piękne,
w epicentrum w jednej chwili
popiół i z naświetlenia pozostały cienie.

 

W innej emanacji oddałem pokłon Sziwie,
pokłon własnej jaźni
,
kult Asklepiosa – Sotera w Pergamonie
powstał dużo wcześniej
przed epigonem Jezusem, który zawisł
na krzyżu.

 

To ja stworzyłem w Afryce
pierwsze obozy koncentracyjne dla Burów,
w Namibii na skalistej wyspie rekinów
i wśród morza piasku
utworzyłem piekło na ziemi
pozostały po nich bielejące kości
murzyńskie czaszki,

 

można grać w piłkę nożną
niegdysiejszymi obiektami westchnień
domorosłych antropologów
wyznawców rasowej higieny,
gdzie funkcjonuje pole kempingowe
i postawiono supermarket.

 

Późniejsze pojęcie holokaustu
to wtórne dzieło nieudolnych naśladowców
strzelających zza węgła
w kierunku dzieci Palestyńskich,
dla nich brak zgody na mordowanie
jest przejawem antysemityzmu,
mimo to, że po obydwu stronach barykady
zarówno jedni, jak i drudzy, są Semitami.

 

W tajnym laboratorium
wymyśliłem gorączkę krwotoczną Marburg,
protoplastę bardziej zjadliwej Eboli,
którą wyczarteruję na Heathrow
we wszystkie strony.

 

Jestem panem świata, dzięki
skopolaminie zawartej w pięknych kwiatach
powodujących dziwne sny
są mi posłuszni niewolnicy z dzielnic biedy.

 

Podobnie jak mieszkańcy centrum
należący do establishmentu, spragnieni
czułości w Klubie Cocomo
z kartą bez limitu nie myśląc o jutrze.


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mi Lo
Mi Lo 13 sierpnia 2014, 14:57
całkiem, całkiem.
czy szanowny autor nie miewa czasami wrażenia, że nie da się jednym tekstem ogarnąć całego świata? ta myśl gnębi mnie od jakiegoś czasu... i chyba sie z tym pogodziłem ;)
abc
abc 14 sierpnia 2014, 05:08
Wszystko spina Skopolamina potocznie zwana oddechem diabła, jest to składnik serum prawdy, więc taka rozległość tematyczna jest na miejscu, po serum się bredzi. ;-)
przysłano: 10 sierpnia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca