Literatura

Mimikra w klatce (wiersz)

arte

Joanna Dennehy

Prawo mimikry
Patyczak upodabnia się
do patyków
stawonóg Kwietnik
w kielichu do śnieżnobiałej
lilii

Jest zazebrzyście
ale bez narkotyków
to tak jakby siedzieć
w psychuszce a ja chcę
być celebrytką
poczuć wiatr we włosach
cieszyć się I bawić

Zostać zabójcą
w kwiatu koronie
nie przędąc sieci łownych
bo to strata czasu
skoro na horyzoncie
Przestrojnik i Smuklik
przyleci po pyłek koks

Dla nich warto
się wybarwić
znienawidzonej
wychylonej do przodu
by wziąć w objęcia
stać się szpicą postępu
iść do przodu
za pierwszym ciosem
noża

Jeszcze takiej patologii
jak na wyspach
u siebie nie macie prawda?
Ale też i u was
będą porzucać ciała
swoich ofiar
w przydrożnych rowach


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 12 lipca 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca