Literatura

"Człowieku!" (wiersz)

Sebastian Hatlapa

Człościeku?!
.
.
.

uklęknij i wyciągnij dłonie ku ziemii
by rozpostarte palce wrzynać głęboko
w serce Matki - skorupy Naszych paznokci
i bakterie szczęścia "Mycobacterium vaccae"

 

otworzą swe pokrywy i pielęgnowane ziarna
zakorzenią w końcu na twój pohybel drzewa
tętniące życiem i nie w parze z Mieszkiem

 

pierwsze odda ci energię a drugie zabierze
siłę z pór roku - gdyż cały kunszt nabierze
rozmachu z zegarkami nie mającymi już godzin
tylko lata krążą jak te liście na wietrze

 

I odnajdziesz tu swój horyzont w świetle
nawet jak masz walniętą w głowicy uszczelkę

 

bierz Świat znakiem - zapomnij kim jesteś
niech myśli cały czas krążą po tych salach
w czterech sezonach pieniądze po balach
w naturze maczałeś - i w końcu wyłysiałeś

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=0ZfRNJXKOyo

 


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 3 września 2020, 06:39
Dla kogo jest ten wiersz?
Gudmundur
Gudmundur 5 września 2020, 17:07
Cześć Marzena. Miło mi ,że gościsz pod moim wierszem.
Dla kogo ten wiersz? Dla ludzi, u których ciemna strona ( czasami ujawnia się - chodzi o tego " człościeka" ) jest nieodzowną częścią nas samych. Publikuję wszędzie, gdzie się da.
Wiersz jest skierowany do wszystkich - jako apel.
Więcej na ten temat nie napiszę -:)

Pozdrawiam Ciebie serdecznie i dziękuję za pozostawiony głos.
przysłano: 2 września 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca