Literatura

Kowalski za często ostrzy odpowiedni nóż do chleba (wiersz)

Cytra


od morza do morza 
baju baju i sztuka kamuflażu
czy my ich czy oni nas

 

wszystko zdarzyć się może
byle nie potknąć się o próg
gdzie mieszkają krasnojudki

 

trzysta gram i piętnaście centymetrów
takie sepleniące nic Kowalskiego ma  
za gamonia

 

nie igra się z Polakami ani z ich kotami 
zakpić a kpić to jest duża różnica 
zdejmij czapkę i flaszkę postaw na próg 

 

uskakiwanie pod progiem 
zniechęciło nieco krasnoludki na dodatek 
Kowalski przygarnął amerykańskiego kota
radgolla

 

***
dziś wieczorem będziesz mój krasnalu 
gdy Kowalski zgasi światło i spuści rolety 
księżyc mi wystarczy już świeci

 

on was zna jak własną kieszeń - Judasze 
dziś wieczorem będziesz mój kurduplu 
zamruczał kot i zasnął obok Kowalskiego

***
wyobraźnia krasnali mnie zadziwia 
wszyscy wiedzą że niecnota z tego kota 
od krasnali woli karmę z puszki 

 

lecz na progu kurdupel 
łypiąc okiem sepleni 
my koszerne my kota nie chcemy 

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski 3 pazdziernika 2020, 18:04
taa, co kto woli, krasnojudki albo pedokrzyżofilowcy
przysłano: 2 pazdziernika 2020 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca