Literatura

A - świat taki piękny i prom dalej płynie..cz. I (wiersz)

Irena Świerżyńska

 

Krąży w zagrodzie, na scenie, na polu

i w chacie pełnej gorzkiego znoju.

Dziś  -  jedno zdarzenie, czy może dwa 

otwiera oczy - mównica drży.

 

Pół wieku się toczy  - a może od zawsze

dziecko i ryba, i matka strudzona

głosu nie miała i racji nie ma.

 

Spadaj i spadaj i tra - la, la

i chi, chi cha, cha,  cha 

i po co chronić - takie - tam Nic.

 

Jedno masz życie i jest kochany  - mały i świat

przyjazny na niby i plan gotowy 

chciałaś usłyszeć  -  poczytaj mi mamo.

 

Wyszło inaczej - czasami po drodze 

coś - w genach się miesza.

 

Marzenie było - szkoła pomoże, podniesie

dorzuci  wiary - wiruje w duszy,

poznam świat zdrowy, pełen dobroci.

 

Tam wszystko jasne i świeże loty i pani

wiedzę podrzuci  - podniesie drabinę 

 

- tyle  w marzeniach i pauza w ocenach.

 

Świat szkolnej braci - wiruje i burczy

tak jak ul pszczeli - tylko w tej bajce inne maniery

nie wszystkie pszczoły przyszły do klasy

poznać litery.

 

Bywa - że kręci

i kręci i trzeba  wyciszyć  trudne zakręty

bywa - sam się farbuje, maluje i czasem kaleczy.

 

Jak to pogodzić i  jak to przestawić

galop i galop i dudnią szyny

program się gubi i białe plamy.

 

Kiedyś - też były - pamiętasz, wiesz.

 

i jak...

przestawić całe mrowisko - każdy

ma swoje odciski.

 

Bywasz i jesteś

och jesteś -  tylko robotem.

 

cdn...

 

 

 

 

 


słaby 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 4 września 2023 (historia)

Inne teksty autora

rozprawki przy stole...
Irena Świerżyńska
stara piosenka...
Irena Świerżyńska
bez kasy...
Irena Świerżyńska
gdzie jest poezja...
Irena Świerżyńska
niewiadoma...
Irena Świerżyńska
Twoja głowa się nie liczy
Irena Świerżyńska
nastolatek...
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca