Literatura

A - świat taki piękny i prom dalej płynie cz. III (wiersz)

Irena Świerżyńska

Pokoje jasne

za ścianą ciemność i drzwi bez szyby

 

było i było na niby 

i cisza w eterze - zostaw to dno 

szkoda papieru

 

drzewo nie znosi i płacze

kiedy odbierasz czcigodne soki

 

są inne sprawy godne uwagi

dźwięczy i leci z wysokiej półki

 

Tu - czas stracony

możesz  zaprosić kruki i wrony

widziałeś  Ptaki - poznaj  ogony.

 

Słyszałeś w przelocie  i nie mów nikomu

dokuczy  wyrzuci i zgniecie

i zawsze jest bystry w temacie 

 

a - ty

no - przecież...

 

ciągle sam i dalej zbieraj  okruchy

ciepła bliskości i drogi do domu

pukaj  i stukaj  do bram godności

 

szukaj

i szukaj sprawiedliwości

 

dziś już nie trzeba

jest, jest  -  aż tyle tu tego w niebie szeleści...


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marian Wiński
Marian Wiński 24 września 2023, 13:31
Wiele istotnych treści w prostych słowach i obrazach oddanych. Podoba się.
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 24 września 2023, 13:42
Dziękuję - życie pisze scenariusze.
przysłano: 17 września 2023 (historia)

Inne teksty autora

Twoja głowa się nie liczy
Irena Świerżyńska
nastolatek...
Irena Świerżyńska
Och - te muchy...
Irena Świerżyńska
Kto ma jeszcze...
Irena Świerżyńska
przed i po...
Irena Świerżyńska
Szare smugi krążą w duszy...
Irena Świerżyńska
Z tajemnicą ziarno rośnie...
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca