Literatura

kret nieprzejednany (wiersz)

domnul Mandibura

leń oplótł kostki

a smutny cień niespełnienia

krzywił się w pełnym winy uśmiechu...

wpadłem

 

po czubek dawnych planów

po ośle uszy

po rondo słomkowego kapelusza

z którego miałaś jeść porzeczki

 

na wierzchu został tylko jeden włos

nie zlewaj go łzami

bo nie będzie masztem dla szmaty kapitulacji

siwizna błyszczy na tle czarnoziemu

 

wybawienie cwałuje na obłokach


dobry+ 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 16 lutego 2009, 21:44
Ja nie mam zastrzeżeń poza początkiem, który wydał mi się zbyt prozatorski, ale może i to pasuje. Sam nie wiem co począć z tym początkiem. potem już wszystko mi gra, łącznie z zakończeniem. Za drugą strofę masz u mnie wielkiego plusa. Podobają mi się takie zabawy.

'bo nie będzie masztem dla szmaty kapitulacji
siwizna błyszczy na tle czarnoziemu'- to jest dobre naprawdę

Ostatni wers też ok : ) Podoba mi się Twój styl i uzyte metafory. Bedebe z czystym sumieniem masz u mnie : )
Jaqint
Jaqint 17 lutego 2009, 02:33
Kolejny raz mi coś zaiwaniłeś Domnul, tym razem słomkowy kapelusz. :)
punkleks
punkleks 17 lutego 2009, 09:23
rzekłbym - galopuje.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 17 lutego 2009, 11:25
Uch, mnie nie zauroczył. Ale może sobie być. Na pierwszej.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 17 lutego 2009, 16:59
Się plecie, plecie i wyplata... Ta, ta, ta....

Wiersz w sam raz na pierwszą. Trochę nachalna anafora w drugiej, ale dobrze, że jest.
Jacek
Jacek 17 lutego 2009, 17:15
A ja myślę Michał, że ta anafora ładnie gra: )
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 17 lutego 2009, 17:23
klawo, dzięki
ataraksja
ataraksja 17 lutego 2009, 19:09
nadzieja umiera ostatnia kapitanie Domnulu.
zaczyna się minorowo, ale kończy z lekką taką nutką...
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 17 lutego 2009, 19:57
... no właśnie
przysłano: 16 lutego 2009 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca