Literatura

naleśnik (wiersz)

domnul Mandibura

teraz jest język mięśniem nie na schwał

w niechcianym spotkaniu z podniebieniem

bez końca i bez żadnych praw

"milcz" wołają wyschnięte wargi

 

a bunt we mnie przynosi wilgoć

przynosi wiarę

i może słońce nie okaże się leniem

zapuka

zaskrobie w nie moje okno

przywita się po swojemu

 

myśl o posiłku jest przedwczorajsza

potrzeba aktualna...

 

a jeśli słońce zaśpi

 

 


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 23 lutego 2009, 18:57
rażą mnie dwie rzeczy w poezji.... wielokropki (!) i cudzysłów w wierszu. Po prostu mam taką fanaberię. Ale nie ważne....

'"milcz" wołają wyschnięte wargi'- to jak się pomyśli jest ok

'bunt we mnie przynosi wilgoć'- to w ogóle dobre jest. bardzo.

'przynosi wiarę' Cię ciągnie do tej prozy ;]

ostatni wers jest fajny. I tu zależnie od interpretacji można potraktować to jako otwartą kompozycję, albo jako pytanie retoryczne. W obu przypadkach się broni.

Nieźle : )
Michał Domagalski
Michał Domagalski 24 lutego 2009, 19:52
Początek zdecydowanie na tak. Cielesność prawie jak z pierwszych wierszy Barańczaka. Ten język ładnie się wpisuje w całość. Wali się jednak wszystko w trzeciej strofoidzie. Nijako jest. przynajmniej w stosunku do początkowej.

Co do ostatniej linijki: Jaca ma racje. Fajnie i na dwa sposoby.

Całość: dobrze, ale pozostaje niesmak. Przynajmniej u mnie.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 25 lutego 2009, 11:25
a bunt we mnie przynosi wilgoć

przynosi wiarę - Włochaty, Dezerter, Kastet, Kobranocka. Do wyboru.

Generalnie, nie jest zły wiersz. Trochę zawiedzonym lekturą.
Witold Adam Rosołowski
Witold Adam Rosołowski 25 lutego 2009, 17:11
a ja bym podniebienie wzął za patelnię skoro naleśnik w tytule
za mocno przegadane, chyba nie w tym rzecz
przysłano: 22 lutego 2009 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca