Literatura

Wiosna (wiersz)

Jan Stanisław KICZOR

Wiosna

Zefir ciepłym podmuchem po polach się krząta,
Z elegancką dyskrecją zieleń się wynurza,
Jeszcze śnieg swój chłód skrywa, w półcieniach, po kątach,
Mgieł powłoki rozsnute w dolinach i wzgórzach.

Rozkwitły ciemierniki, skromne cebulice,
Wawrzynek wilcze łyko w gąszczu lasów starych,
Na skalniakach w biel strojne wabią wzrok śnieżyce,
W parkach jeszcze bezlistne, lśnią kwiatem, oczary.

Donośnie swą obecność zwiastują gągoły,
Krzyżodzioby gniazd ściany ścielą puchem miękkim,
Rannik w dywan rozwija złotem zdobny połysk,
Kowaliki wyśpiewać pragną własne wdzięki.

W ogródku wielobarwnych krokusów kobierzec,
Siedzę, patrzę, podziwiam. Wprost oczom nie wierzę.

dobry+ 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 21 marca 2010, 17:58
Gęsty jak dla mnie, ale.........................kunszt słowa zachowany :-)
Marta
Marta 21 marca 2010, 21:00
Podziwiam ten wiersz ..jak Mitrill swietnie powiedzial Twój kunszt słowa , "wprost oczom nie wierze" , pozdrawiam
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 24 marca 2010, 19:46
:) ciemno, zimno, gorączka umysł zajmuje, a tu taki uroczy obraz. cieszy.
jerzykujas
jerzykujas 31 marca 2010, 01:14
Wiem jak ciężko wrazić sensowną myśl w rymowanym wierszu.Twoja "Wiosna" bardzo mi sie podoba.Zakończenie wspaniałe:). Pozdrawiam.
przysłano: 20 marca 2010 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca