Literatura

próba (wiersz)

Kamil

 

Po kilku powtórzeniach utrwaliły mi się słowa

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

Księga rodzaju uczy, że Bóg stworzył człowieka

na obraz swój, jako mężczyznę i niewiastę.

Niewiastę z pewnością powiesił sobie na ścianie

i zamyka się co wieczór w czterech ścianach konfesjonału

żeby spowiadać się z grzechu.

 

Nie wszystko marność co jest marność

nad marnościami, czasami trzeba to wszystko wykaszleć

i rzucić na ząb trochę czosnku, dla zdrowia.

 

Po kilku powtórzeniach utrwaliły mi się słowa

Oida ouden eidos

i znalazłem dla siebie jeszcze jednego Boga.

 

Ciągle próbuję się do któregoś przekonać.

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 23 pazdziernika 2016, 21:02
"Vanitasvanitatum (...) omniavanitas."........................dlaczemu bez spacji?
Kamil 23 pazdziernika 2016, 21:04
Mój błąd i nieuwaga. Przepraszam :)
kopia cesarza internetu 14 listopada 2016, 14:12
czosnek jest dobry
przysłano: 23 pazdziernika 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca