Literatura

Orzeł w Tallinie (wiersz)

Tomasz Kucina

 

Ku Pamięci Załogi ORP ORZEŁ


simpleksy telegrafistów

Bałtyku elektromagnes

falami pulsuje w spisku

już czeka Duńska Cieśnina

oficer zerka w peryskop

na dziobie okręt kurs trzyma

ORZEŁ wymknie się zgrabnie

wiejemy zaraz z Tallina

plany mamy zasadne

i w Morze Bałtyckie morsem

internowani w Estonii

znikamy jakie to proste

Cieśniną Sund do Brytanii

i prosto w Morze Północne

patrole – wyrzutnie torped

Norwegii rewiry mroczne

reflektor na falochronie

podpiłowane cumy

nasz okręt dziś nie zatonie

na redzie smród pleksigumy

załogo: rozkaz – znikamy!

zakryte bofors armaty

powoli się zanurzamy

i – cała naprzód – kamraty!

--


przysłano: 18 stycznia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Babsztylnik
Tomasz Kucina
Tożsamość Harper
Tomasz Kucina
Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca