Literatura

... zawzięcie nie na temat (wiersz)

nancy punkt

rozpisałam się... zupełnie nie na temat

  

 

 

leniwe palce wplatasz
w spragnione dotyku pasma
szepczą czule o tęsknocie
niewysłowionej posłuchaj

przez chwilę chociaż pozwól
na zatrzymanie oddechu by
nie spłoszyć nieśmiałych
myśli pod poduszką

***

specjalnie dzisiaj zmieniłam
pościel chociaż to przecież
jeszcze nie sobota a jednak
świeżością wodzę na pokuszenie

unoszę się na łokciu by oczy
zawiesić na twoich poziomie
wypatrywać będę cierpliwie
iskry co rozświetli mrok

rozpaliłam w kominku i świece
nieruchomo stoją na straży
zadbałam o każdy szczegół otwierając
butelkę czerwonego wina

***

szeleścimy bawełną przeciąganą
w pośpiechu przez głowę
niecierpliwie wyplątując nogi
milczymy zawzięcie nie na temat

ekstatyczny rytm porywa do tańca
w zawirowaniu puchu z rozdartych
poduszek tracąc kontakt z tu i teraz
w jedność stapiamy usta rozpalone

pierwszy ostatni raz odprowadzamy
zamglonym wzrokiem fajerwerki
by zamarły w pół nieba
wewnętrznym blaskiem płoniemy

***

milczysz jak zawsze wysłownie
dobrze wiem o czym do mnie nie mówisz
za plecami zaciskam usta do krwi
dławiąc krzyk krztuszę się chwilą

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
zieloneciele
zieloneciele 5 maja 2008, 12:35
oj.
jak dla mnie o wiele za dużo.
przynajmniej po pierwszym czytaniu.
mam wrazenie wielu zbędnosci w opisach, rozciągania się niepotrzebnie. jakby nudnawo.
estel
estel 6 maja 2008, 15:45
pozostaje pytanie czy chce się czytać aż tak zawzięcie odsłonięty temat, kawa na ławę. długość zabiła nastrój. jakkolwiek to brzmi. ;)
przysłano: 3 maja 2008 (historia)

Inne teksty autora

twist
Anna Nawrocka
tak.tyka.nie
Anna Nawrocka
podwieczorek**
Anna Nawrocka
podwieczorek*
Anna Nawrocka
osiem
Anna Nawrocka
szaked
Anna Nawrocka
droga
Anna Nawrocka
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca