Literatura

w szponach pana A. (wiersz)

domnul Mandibura

ale nie pana A. który jest tu opiekunem

Marianna nie pamięta

swoich córek

łypie teraz zmarszczoną powieką

na kran i aż jej zwoje

pod skronią tańcują jak

filet rzucony na tłuszcz -

tak chce przypomnieć sobie

do czego to

dlaczego ze ściany wyrasta

 

Marianna jest teraz bojowa

piąstki ma w pogotowiu

niechcianemu gościowi

z czuba przyłoży

byleby uratować torebkę

na którą dziś wszyscy czyhają

 

Marianna modli się jeszcze -

na jednym wdechu

cały paciorek

jak mój synek mały

by słowo nie umknęło

 

adios gołąbki i szarlotki

żegnajcie konfitury

jedyne takie...

ech, to marność - co tam żarcie!

dziękuję babciu

za nauki


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 25 czerwca 2008, 17:15
:D

Dobrze zapisałeś te przemyślenia, Marianna jest ostoją wiersza i sporo przeżywa. To plus.

*eh - ech. Tak będzie po polsku : )
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 25 czerwca 2008, 18:06
racja
estel
estel 26 czerwca 2008, 13:29
"ma Marianna ćwiczone usta...", tfu, najmocniej przepraszam domnul, masz wiersz. Szczególnie ciekawie zaczęty. Bojowy.
punkleks
punkleks 26 czerwca 2008, 14:27
Jest za co dziękować Mariannie!
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 26 czerwca 2008, 23:23
Ale mi zabiłeś klina tym wierszem. Przeczytałem ze sześć razy z rozmysłem i nadal mam duże wątpliwości czy zrozumiałem. Ale sam fakt, że chciało mi sie tyle razy czytać dobrze o nim świadczy.
Pozdrawiam
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 27 czerwca 2008, 08:18
Andrzeju, pomóc?
przysłano: 25 czerwca 2008 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca