Literatura

Rozterka (wiersz)

JAN KICZOR


Rozterka.

Gdy sam jestem, bez ciebie, to chłodem przenikam,
Echo kształtów nabiera w pustym przedpokoju,
Drażni wciąż dochodząca zza ściany muzyka,
Wkurza zapach maciejki i zieleń powojów.

Gdy przychodzisz, to jakby, sam się onieśmielam,
Serce gra jak na werblach, ja cały w lansadach,
W rozkoszach się aromat ogrodu powiela,
I pustka już zanika, wszystko z wszystkim gada.

Lecz gdy jesteś za długo, to jakiś niepokój,
Wyzwala myśl co dręczy coraz to natrętniej,
Że mi jakoś brakuje pustki w przedpokoju,
Że muzyki zza ściany posłuchałbym chętnie.

Tak źle i tak niedobrze, wiec myślę znów sobie,
Jak jaźni mej dwoistość zmienić dość bezpiecznie,
I jawi mi się z głębi pomysłów podpowiedź:
Byś była ze mną nocą, a w dzień – niekoniecznie.

 


dobry– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
tomasz 10 sierpnia 2009, 11:42
nie przemaiwa do mnie
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 10 sierpnia 2009, 14:41
Skoro Sir Machniak tak się pospieszył z wyrzucaniem tego wiersza, to tylko tak post-factum: zgrabny tetrastych trzynastozgłoskowy. Rymy całkiem, średniówka. Przekaz jasny, z wybitnie męską, żeby nie powiedzieć szowinistyczną, puentą. Jak dla mnie wiersz bardzo dobry.
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 21 sierpnia 2009, 20:34
Za żadne skarby obrazić Pana Machniaka, nie
chciałbym, sądzę jednak, że argumentacja: - nie
przemawia do mnie - to ciut za mało, by wiersz deprecjonować.Znam "współczesnych" poetów do
których "nie przemawia" Słowacki, Norwid, Leśmian czy Tuwim, i nie wynika z tego, że posiedli wiedzę i ogląd sprawy, lepszy niż wymienieni. Broń Boże, nie porównuje się do
wymienionych. To tylko przykład. Sądzę, że odrzucenie wiersza, winno być bardziej merytorycznie uzasadnione, nie zaś własnym "widzimisię". Od dokonującego autoryzacji w imieniu portalu, mam prawo wymagać więcej,
jak od każdego zresztą, który o czymś decyduje. Rozumiem, że można w ogóle nie uzasadniać i odrzucać, niemniej sądzę, że nie
o to tylko chodzi. Pozdrawiam.
Rita 26 września 2009, 22:35
do mnie przemawia.
przysłano: 9 sierpnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca