Literatura

Dopóki jest nadzieja (wiersz)

JAN KICZOR


Dopóki jest nadzieja

Między zgiełkiem a ciszą przestrzeni niewiele
Z wolna kropla za kroplą w obieg krwi się wciska
Nie ma letnich zapachów korytarzy zieleń,
Świat jakby w mniej nachalnych jawi się przebłyskach.

Markerem oznaczone gwiazdozbiory ciała,
Dźwięk cicho szeleszczący, jakby utkwił w mantrach,
I postać w ułożonej pozie skamieniała,
Beznamiętne spojrzenie znad Głowicy Gantra.

Wyczekanie samotne od świtu do świtu,
Wyrokiem brzmią w około przyciszone głosy,
Nadzieję czas przynosi z pamięci błękitów,
Że tę głowę czas jeszcze ozdobi we włosy.

Parę drzwi i korytarz, przestrzeni niewiele,
Inny świat, inne życie, bez zapachu zieleń.

 


dobry 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 25 sierpnia 2009, 17:15
Przykry obraz, chociaż w ładnej formie. Bardzo lubię słowo 'szeleszczący', ale tutaj niestety kojarzyć pięknie się nie może. Rozumiem, że PL poddawany skaningowi (tomografia?) - "Wyrokiem brzmią w około przyciszone głosy". Wymowne to, Panie Janie.
anastazja
anastazja 25 sierpnia 2009, 21:01
Smutna rzeczywistość, ładnie napisany, pozdrawaim
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 25 sierpnia 2009, 23:09
:(
tomasz 26 sierpnia 2009, 01:31
mnie sie nie widzi ale niech wam bedzie
witek2 3 lutego 2012, 12:10
taka impresja. łagodna i nostalgiczna. wyrażanie tęsknoty, tak czytam.
przysłano: 23 sierpnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca