Literatura

Dla Ciebie (wiersz)

JAN KICZOR

 

Dla Ciebie

Śpij słodko. Na twym licu ranne tańczą dreszcze
Pieszczotą przenikając sen w błogiej amnezji,
W zapachu się rozwija wilgoć chłodna jeszcze,
Kroplami ozdabiając bukiet barwnych frezji.

Zakochany w oddechu spokojnym i sennym,
Utkwionym podświadomie w głębinie rozkoszy,
W zapach kwiatów ubiorę czas ten niecodzienny,
I tej ciszy, co śpiąca, będę miłość głosił.

W pieszczotę cię owinę i w myśli swawolne,
W uczucie, co sam nie wiem, kiedy jest go dość ci,
A ten zapach, to przecież jak te kwiaty polne,
Co wyśniłaś je łąką w całej zieloności.

Obudzisz się od blasku co promieniem złotym,
Figlarnie twarz zabawi i skusi powieki,
Pierzchną senne rojenia podniebnym odlotem,
Zostanie zapach kwiatów ze snu łąk dalekich.

Zostaną barwne frezje w przeszklonym flakonie,
W aromacie przedwiośnia słonecznie ciekawym,
A w ten kolor co z kwiatów tęczą się wyłoni,
Ustroję filiżankę twojej rannej kawy.

Jeszcze szeptem, co ciszy poranka nie dotknie,
Mnóstwo życzeń wymyślnych pod poduszką zmieszczę
I w szczerości myśl żadna w słowach się nie potknie,
Śpij kochana. Śpij smacznie. Poranek trwa jeszcze.
 

dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 14 września 2009, 10:08
poszukałabym synonimów dla kwiatów. może udałoby się wcale nie użyć tego słowa? a wiersz czarodziejski.
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 14 września 2009, 13:20
Zgodnie z sugestia, poprawiłem. Czy skutecznie? Nie wiem. Ale serdecznie dziekuje za życzliwość
i przeczytanie.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 15 września 2009, 08:53
o :) wyśnić w całej zieloności. jak leśmianowo:)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 września 2009, 10:16
"W pieszczotę cię owinę i w myśli swawolne" - aż ciarki się zjawiły

" to przecież te kolory polne" - to i te w tak bliskim sąsiedztwie zgrzyta

"Jeszcze szeptem co ciszy poranka nie dotknie" - mi się zdaje, że w takich przypadkach przed "co" przecinek stawimy. wyżej też była taka sytuacja.

tekst sam w sobie interesujący :)
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 17 września 2009, 17:13
Primo - już nie zgrzyta,
secundo - przecinki uzupełnione. Czerwona oranżada rację ma. Dzięki
Rita 17 września 2009, 22:24
Piękny.
przysłano: 6 września 2009 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca