Literatura

łotr grzeje się sam (wiersz)

domnul Mandibura

ciepło tych bioder uspokajało krew

ciepło tych bioder darowało grzechy


w spotkaniu z policzkiem

pierwszą kroplą potu

było jak całe życie


ciepło tych bioder adoptowało mnie

bez zbędnych procedur i świadków


noce nie chciały się kończyć

a Bóg mruczał z aprobatą

na widok tej jedności całopalnej


dziś

jest

inaczej







wyśmienity– 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 11 września 2009, 23:13
"ciepło tych bioder darowało grzechy" - piękny wydźwięk tych słów.
I "mruczenie Boga" bardzo mi się podoba.

"ciepło tych bioder uspokajało krew" - no, nie wiem, czy tak może uspokajać, ale rozumiem, że słowo-klucz to "tych"

Mocna końcówka.
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 11 września 2009, 23:16
Chciałam tylko dodać, że pięknie uświęciłeś święte.
Rita 11 września 2009, 23:35
dziś jest inaczej...Zadumałam się nad jednością calopalną.Cały wiersz mi wnika w pamięć.
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 11 września 2009, 23:42
"ciepło tych bioder uspokajało krew"

też nie wiem czy może tak uspokajać. tym bardziej jak biodra są ciepłe :-))
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 11 września 2009, 23:50
bo to były biodra, że tak powiem "po fakcie" i już się krew nie miała co burzyć
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 12 września 2009, 09:40
takie biodra
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 12 września 2009, 09:48
a tytuł mocny jak "niekochany chodzi dzwoniąc w kieszeni niepotrzebnym kluczem"
punkleks
punkleks 12 września 2009, 22:24
parę słów parę daje. Z czajnika!
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 września 2009, 11:20
mocno! podoba mi się taki zestaw.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 15 września 2009, 21:25
wyborne, wyborne.
Nataniel Berg
Nataniel Berg 15 września 2009, 22:10
"...dziś

jest

inaczej..."

Dobitne... i niestety świetnie Cię rozumiem chyba... Niesamowity kontrast do wydźwięku poprzednich wersów w trzech krótkich słowach... Troszkę pijany ten wiersz, taki sentymentalno brutalny, ale takie właśnie bardzo lubię. Dzięki. "Świetnie" mi zrobił...
przysłano: 11 września 2009 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca