Literatura

jak(?)o i my odpuszczamy... (wiersz)

domnul Mandibura

kiedy milczysz nie ma cię podwójnie

czas jest kulawym ślimakiem na zboczu szklanej góry

kiedy milczysz rosną mi uszy

przez okno wychodzą zgiełk przesiewać

 

jawi mi się kreska twoich warg czarna równa

szlaban po środku drogi przebaczenia

rozglądam się za litościwym indianinem

łaskawym mieszkańcem samarii gotowym zdjąć mi skalp

żeby bólem zwalczyć ból i naiwność piotrusia pana

 

bo przecież nie przemówisz solą chlebem zapomnieniem

to milczenie jest złotem na które mnie nie stać

chyba że moje własne zacznie procentować

i w ciszy jakości stereo zrozumiemy

że nie myśmy wybrali ale nas wybrano

 

 

 

 

 


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 12 listopada 2009, 22:24
Byłbym za przywróceniem wielkich liter trzem wyrazom.
(Najbardziej dla ,,indianina").
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 12 listopada 2009, 22:42
nic mu nie będzie... :)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 13 listopada 2009, 10:49
hmm.. mi to się podoba, ale raczej jako każda strofka osobno, jak na całość to przesadne nagromadzenie motywów. można się pogubić ;)
oli 13 listopada 2009, 14:21
''łaskawym mieszkańcem samarii gotowym zdjąć mi skalp
żeby bólem zwalczyć ból i naiwność piotrusia pana

bo przecież nie przemówisz solą chlebem zapomnieniem
to milczenie jest złotem na które mnie nie stać
chyba że moje własne zacznie procentować''' - to podoba mi się najbardziej.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 15 listopada 2009, 00:28
fajne, fajne. kulawy ślimak - wyobraźnię zmusza do ruszenia.
ostatni wers jest tak mocny, że zachowałabym go na zwieńczenie jakiegoś innego wiersza, o ważniejszym przekazie.
przysłano: 12 listopada 2009 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca