Literatura

niedokochani (wiersz)

domnul Mandibura

duże dzieci nie dzielą się zabawkami

dzieli je planeta strach i sumienie

duże dzieci nic sobie nie pokazują

w ciemnym zakątku nie ćwiczą całusów

 

śpią bez misiów

bo te zniedźwiedziały

lalki rozdziewiczone

odeszły z innymi

 

tęsknoty dużych dzieci chodzą przy nodze

na krótkie spacery tuż przed północą

wracają niewybiegane głodne spać się kładą

z rękami na kołdrze

 

 

 


wyśmienity 14 głosów
3 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
hosala 1 grudnia 2009, 16:39
Tak sobie czytam raz i drugi i nawet nie czułam, ze moje dziecko mnie w rękę gryzie. Dopiero teraz widzę ślady po zębach.
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 1 grudnia 2009, 17:46
Dzięki Hosala. Ach, te dzieci, duże i małe...
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 1 grudnia 2009, 18:14
wiele miejsc i całość. środek celny.
Karol Dejman
Karol Dejman 1 grudnia 2009, 21:50
"śpią bez misiów bo te zniedźwiedziały"
Nie lubię smętnej poezji, ale plus za neologizm.

A tak z innej beczki, jak przyrównamy:
zniedźwiedziały - zniewieściały
rodzi się niezwykle silny kontrast.

Pozdrawiam
AO
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 1 grudnia 2009, 22:10
duże dzieci w słowa owijają rozczarowanie. bo cóż im pozostało.
anastazja
anastazja 3 grudnia 2009, 16:00
"...zniedźwiedziałe misie..." Jakie świetne! Kocham takie wiersze, dzięki.
Latte
Latte 27 stycznia 2010, 10:11
Świetne!
przysłano: 1 grudnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca