Literatura

z szafy czyli prawdopodobieństwo listów do Piera (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

czasami myslę że jestem
więcej niż wynikiem losowania
szczęśliwych zdarzeń i numerków
w szatni gdzie się wydaje
ubrania szyte na miarę
i na całe zbyt krótkie życie

mimo pospiechu krojczego
na zwykłej materii pasuję
do kilku kolekcji i stylów
na kilka bali i wieców
przy kilku świeczkach i tyle
z tego ile złapiesz za guzik

wiem że ci we mnie za ciasno
gdy drzewa śpiewają poezję
a zaspy jak głupie się śmieją
do skoków zajęczych i racic
niewinnej pluszowej sarenki
i jej rogatego małżonka

myślę że czasami jestem
mało wybrednym dodatkiem
do niczego nikt mnie nie zmuszał
prócz kilku zdarzeń losowych
gdy się zbyt wiele marzyło
o mnie o tobie
beze mnie


dobry+ 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Maria Margaryna 2 lutego 2010, 23:24
Niewiele jest takich wierszy. Takich, które czytamy jednym tchem, a później usta układają się nam w gorzki uśmiech, mówiący- to prawda.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 4 lutego 2010, 11:34
sam pomysł jest ciekawy. zależność woli i konieczności. niepokojące jest to "czasami" na początku . znaczyć może, że przez czas pozostały, podmiot myśli całkiem inaczej.wielki czas jest tu zapisany. i bardzo krótki. dobrze działają niedookreślenia -kilka. guzik - szczęście i czary. dobra klamra. Poza męskim, także ludzki żal. swoją drogą odwołanie do "myślę, więc jestem" - tu "czasami", daje niezwykłą wątpliwość dotyczącą samego człowieczeństwa.
przysłano: 2 lutego 2010 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca