Literatura

ocean wielki jak jądro planety (wiersz)

natalia majka

ocean wielki jak jądro planety
ocean wielki jak wielki jest tydzień
ocean wielki jak macica - rosnący w niej płód
wielki jak rzęsa boga
 
ocean towarzysz
surferów ich myśli w kolorze blond
utkanych z pajęczyny przezroczystości
co maluje się po wewnętrznej stronie rąk
 
jest paletą młodych uśmiechów zaplątanych w kłąb
z glonów zawstydzonych znajomości
odbitych echem w małżowinie
muszli - tam złowiłam tobie kamyk
 
to pamiątka nocnych gwałcicieli
rozbitków mrużących oczy na dnie
ocean cierpliwy notatnik słów
tych wypowiedzianych głośno lub nie
 
zebranych i zatopionych
gdzieś między dziewiątym kilometrem głębokości
wrażliwy na wołanie podniebnych wędrowców
ocean zadumanych traw na dziesięć mil długich żywe płuco
kradnące twój wdech
 
słoną śliną
namaszczenie chorych
białe żagle piąty sakrament
człowiek bezradna góra piachu wyżarta przez się
 
i jest ocean kochankiem
co scałuje ze stóp mych
ból
odda spokój a zabierze strach ze mnie
 
ocean wielki jak wielki jest twój smutek
powstały z potłuczonego szkła
ocean wielki jak mały jest człowiek
gdy z nim przebywa sam na sam


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 28 lipca 2013, 08:54
"pamiątka nocnych gwałcicieli":)..jak i całość ..super.
Mithril
Mithril 28 lipca 2013, 10:37
...kocopolizm z domieszką anaforycznej bredni o smaku "metafory"
Ata
Ata 31 lipca 2013, 13:43
a ja po przeczytaniu mam jakąś taką mieszankę dobrego ze złym.. wrócę tutaj za jakiś czas, może musi się przetrawić..
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 31 lipca 2013, 17:19
nastoletni koktail mołotowa;-)
myślę, Natalio, że cały klimat, a zwłaszcza puenta kupuje mnie, tak samo, jak odrzuca. To chyba siła tego, co zrobiłaś tym utworem...;-) choć uśmiech tutaj nie jest, raczej, najlepszą reakcją. Tak, wraca mi się tutaj... po prostu się wraca. Jak z deszczu pod rynnę, jak po dreszcz na równi pochyłej...
przysłano: 27 lipca 2013 (historia)

Inne teksty autora

bo często się mijamy
natalia majka
bez nazwiska
natalia majka
Predyspozycja
natalia majka
zapiski nie tak ważne
natalia majka
widuję czasem....
natalia majka
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca