prawdziwy patriota
nie stanie ramię w ramię z ateistą
dla wspólnej sprawy
bo wierzy w boga
prawdziwy patriota
budując przyszłość
nie odpuści win podnosząc kamień
celnym miłosierdziem
prawdziwy patriota
poświęci bez szemrania
każdą wspólną ojczyznę
w imię własnej
prawdziwy patriota
wśród innych patriotów
jest jak sól ziemi
wyjałowi wszystko
Ze strony mamy bracia w Sthuttowie, gdyby nie uciekli ( jeden zaginął) zapewne, też by zaginęli , nawet ich rodzice nie wiedzieli w jaki sposób.....Zbiegłych braci i jedną siostrę ukrywali w domowym schronie w dzień , nocą jak szczury chodzili po pokoju, bo sąsiad rano wołał Heil Hitler !!! donosił do SS . Gdy dziadek zabił własnego wieprza dla rodziny sąsiad doniósł do SS ..babcia straciła cała złotą biżuterię pamiątek rodzinnych i dziadka uwolniono ......Przepraszam za wynurzenia, ale musiałam to napisać dla NICH i książkę biograficzną dla potomnych....Cześć Ich Pamięci..... Obecna ...
(Poza tym , zrozumiałam prawdziwe przesłanie autora...)