nadzieja dla wnuków prawnuków
dla tych tak bardzo przyszłych
by nie musiały nas pamiętać
pod tym samym słońcem
przepowiadamy pojutrze
z rozsypanych kości
od wieków bez zmian
przez cmentarze i popioły
Napoleona zapamiętamy
dużo dłużej niż Pasteura
dynamit bardziej od penicyliny
Piłat śmieje się zza grobu
wehikuł czasu Leonarda
nie działa w zbiorowej jaźni
w tłumie są tylko karły
albo prawdziwi patrioci
pozbawieni wczoraj i jutra
jesteśmy wolni pełniej
tuląc dzieci bez powodów
zapisanych w przyszłości