Literatura

Mówią o niej siostra snu (wiersz)

abojawiem

Mówią o niej siostra snu

 

Nigdy w porę,

zawsze o czasie

(odpowiednim,

jak nigdy),

czy to łaski pełna,

czy cierpienia,

z Bogiem,

czy bez Boga

usypia tylko na amen.

Ależ nikogo niczego

nie pozbawia,

zbawia tylko wszystkich

od wszystkiego.

 

PS

A czy bez Boga,

to tyle samo, co z diabłem,

to jest pytanie.

 

2016-04-02

 

 

kolor i koloryt

 

o ile gorszy może być

gorszy od gorszego -

to różowy

oczywiście że w polityce

jest dla mnie -

nie wiem czy straszniejszy

ale obrzydliwszy

niż czerwony -

bo jak czerwonemu

marzy mu się

sobą zalać świat

(Wspólną Europę już zalał)

 

PS

w końcu nie bez przyczyny

a dla zysku każdą miarą

a może nawet bardziej

dla zysku bez miary

pieniądz gorszy

wypiera lepszy

 

PS II

a swego czasu

gdyby tak czerwony

dogadał się z brunatnym

to wolę już sobie nie wyobrażać

do kogo należałby cały świat

(i to wcale nie po połowie)

 

2016-04-05


przysłano: 29 sierpnia 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca