Literatura

Ersatz (wiersz)

silva

nawet gdyby dany nam był dar teleportacji

i odległe planety stanęłyby otworem

czymże jest jedno życie wobec

miliardów lat świetlnych

 

nawet gdy podziwiamy rafę oczyma płetwonurków

albo przez szklane ściany batyskafu

większość jej tajemnic wciąż czeka

na odkrycie

 

nawet gdybyśmy zdołali zajrzeć do mikrownętrza

kwarków nadobnych i neutrin już czaiłoby się coś

znacznie mniejszego

 

więc cóż nam pozostaje

 

spójrzmy przez lupę choćby na zawieruszoną rybią łuskę

jej linie są niczym nasze papilarne

albo jak słoje świeżo ściętej sosny

czy orbity ciał niebieskich

to tylko kwestia skali

 

od nas zależy ile potrafimy

wyczytać

 


słaby 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
silva 24 lutego 2017, 00:23
Dziękuję za słupki. Pozdrawiam.
przysłano: 20 lutego 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca