pod czarnymi parasolkami wolność
na deszczowej ulicy
pod czarnymi parasolkami miłość
odbija się łzami w kałużach
faceci za plecami kobiet
w cieniu drucianych wieszaków
rozmieniają godność na drobne
kupią za nie piwo albo
inny rodzaj zapomnienia
pod czarnymi parasolkami wolność
na deszczowej ulicy
pod czarnymi parasolkami miłość
odbija się łzami w kałużach
nike dziś się nie waha
otwiera parasolkę nad głowami
młodzieńczych super patriotów
którzy zapomnieli o matkach
matki pamiętają i o nich
pod czarnymi parasolkami wolność
na deszczowej ulicy
pod czarnymi parasolkami miłość
odbija się łzami w kałużach
sprawiedliwość jest kobietą
mimo że ślepa waży dokładnie
otwiera drzwi piotrowe
przewagą jednej z szal
bez podnoszenia pieści głosu
pod czarnymi parasolkami wolność
na deszczowej ulicy
pod czarnymi parasolkami miłość
odbija się łzami w kałużach
idą dziewczyny żony matki
wstyd dzisiaj jest najbardziej męski
w świecie gdzie macho został dupkiem
bo nie stanął w obronie tej
co go na ten świat przyniosła